DE CE SA STII DE CE-UL?

Totul incepe din interior. Totul incepe cu DE CE.

Prin DE CE ma refer la scopul pe care il ai, la cauza in care crezi sau la convingerea pe baza careia actionezi. Este motivul pentru care faci ceea ce faci. 

Este foarte important sa iti cunosti scopul in viata. Daca nu incerci sa iti descoperi scopul, este posibil sa ajungi sa iti petreci viata facand ceea ce nu trebuie. A avea un scop este esential pentru ca fiecare dintre noi sa ajunga sa traiasca o viata deplina si armonioasa.

Dumnezeu a creat fiecare persoana cu un scop. 
Fiecare are propria sa misiune in viata. 
Fiecare are o sarcina de indeplinit. 
Responsabilitatea noastra este de a ne identifica scopul.

Cand te-ai gandit ultima data la De ce faci ceea ce faci?
Daca te-ai gandi acum la aceasta intrebare, ce ai raspunde?
Daca nu ai o viziune asupra lucrurilor pe care vrei sa le indeplinesti, atunci nu vei stii ce e important si prioritar sa faci.

Stephen Covey a enuntat principiul “Incepe cu gandul la final”. Pentru mine asta inseamna sa ai un model mental, o viziune clara asupra a ceea ce vrei! 

Nu suntem constienti ca lipsa unei viziuni clare adauga enorm de mult stres vietii noastre. Gandim in imagini, asa este construit creierul. Mintea nu poate crea ceea ce nu poate vedea.

Si daca nu ma crezi fa urmatorul exercitiu chiar acum. Daca iti spun sa te gandesti la frigiderul tau de acasa, ce iti vine in minte? Cuvantul frigider? Sau imaginea frigiderului tau de acasa? 😃

De ce e important sa stim care este de ce-ul nostru? Vreau sa iti ofer un motiv care sper din toata inima ca te va inspira sa iti identifici scopul tau cat mai repede.

Scopul tau este unul dintre cele mai eficiente antidoturi pentru teama. El aprinde dorinta din tine atat de mult, incat ajungi sa fii gata sa iti confrunti si sa iti depasesti teama. Scopul tau te poate ajuta sa mergi acolo unde iti este teama si sa faci ceea ce iti este teama. 

Nietzsche spunea ca „Cel care are un de ce pentru care sa traiasca poate sa suporte aproape orice.” 

Niciunul dintre noi nu poate spune altuia care este scopul respectiv. Fiecare dintre noi trebuie sa descopere acest lucru pentru sine insusi si trebuie sa accepte responsabilitatea pe care i-o deleaga propriul raspuns.

Vreau sa vin in ajutorul tau si iti recomand sa faci urmatorul EXERCITIU. Te va ajuta sa iti identifici scopul si DE CE-ul. 

Pasul 1

Ai o viziune clara asupra rezultatelor la care vrei sa ajungi?
Ce lipseste ca sa devina clara?
Ce poti face in legatura cu asta?

Pasul 2

Creaza-ti propriul model legat de cum vrei sa arate viata ta in ariile principale (relatiile tale, sanatatea ta, dezvoltarea ta, cariera/chemare etc)? Scrie cat mai in detaliu cum arata acest model.

Pasul 3

Gandeste-te la ce anume vrei sa realizezi in urmatoarele 6-12 luni in viata ta personala si profesionala si fa o “lista cu DE CE-uri”! De ce este important pentru tine sa realizezi acele lucruri?

Retine! Cu cat ai mai multe motive DE CE vrei sa ai acele lucruri, sa faci acele lucruri, cu atat mai inclinat spre actiune devii, productivitatea ta creste si energia de a trece peste obstacolele care vor aparea nu scade.


E PREA TARZIU PENTRU MINE