MAI BINE STAI DEGEABA SAU MAI BINE LUCREZI DEGEABA?

Mai bine stai degeaba sau mai bine lucrezi degeaba? 🤔Tu ce zici?

„Decat sa stai degeaba, mai bine sa lucrezi degeaba.“ 

E o expresie cu care eu am crescut si dupa care m-am ghidat pentru o buna perioada din viata mea. Poate ai auzit-o si tu. 

Munceam, munceam si iar munceam… Cu cat munceam mai mult ca sa nu stau degeaba, cu atat mai frustrata si nemultumita ajungeam sa fiu pentru ca rezultatele nu erau tocmai cele la care speram. Si logica mea era: daca inca nu ma bucuram de rezultatele dorite inseamna ca trebuie sa fac si mai mult. Nicidecum sa fac o pauza. Cum sa ma opresc cand eu tot ce imi doresc e sa ajung sa bifez cat mai repede acel obiectiv? Cine are timp de pauza? Daca fac pauza inseamna ca ma opresc si pierd timp, si deci incetinesc demersul spre acel ceva la care sper. 

Asa am gandit si actionat pana cand intr-o zi am citit si invatat despre LEGEA MOMENTELOR DE REFLECTIE.

Sincera sa fiu, ceea ce m-a intrigat si m-a determinat sa acord putina atentie acestei legi, a fost: Cum adica? Exista o lege a reflectie? Ce inseamna asta? Ce pierd ca nu aplic aceasta lege in viata mea? 

Legea momentelor de reflectie spune ca PAUZELE ITI PERMIT SA TE DEZVOLTI. Tare greu mi-a fost sa accept si sa aplic legea aceasta. A fost necesar sa imi schimb intelegerea gresita despre pauza. Ceea ce m-a ajutat a fost cand am inteles si experimentat in viata mea PUTEREA momentelor de reflectie. In urma momentelor de reflectie vom putea ACTIONA si mai EFICIENT. Asta voiam! EFICIENTA! Si eu credeam ca a face mai mult inseamna eficient. A fost un adevar care m-a eliberat de sub presiunea lui “nu sta degeaba”. Am realizat ca neaplicand aceasta lege in viata mea pierdeam exact ceea ce imi doream mai mult, si anume eficienta.

Iata ce am invatat eu despre puterea pauzelor de reflectie si modul in care ma ajuta sa ma dezvolt si sa fiu mai eficienta. Daca faci din cand in cand pauze, nu ai decat de castigat.

Ai auzit ca se spune ca „Experienta este cel mai bun profesor.”? Eu cred ca aici lipseste ceva. Cuvantul EVALUATA. Experienta evaluata este cel mai bun profesor. Atatea lectii am pierdut din experientele prin care am trecut tocmai pentru faptul ca nu mi-am planificat momente de pauza si reflectie. Ti s-a intamplat vreodata sa repeti aceeasi greseala? Mie da! E din cauza ca nu am invatat lectia.

Se mai spune ca experienta este un PROFESOR destul de DUR, fiindca mai intai este dat testul, iar apoi este invatata lectia. Asta doar daca iti faci timp sa reflectezi putin dupa respectiva experienta. Altfel primesti testul, iar concluzia nu mai este trasa niciodata. Fiecare dintre noi avem zilnic nenumarate experiente, iar multi dintre noi nu invatam nimic din ele, fiindca nu ne facem timp sa reflectam, sa intelegem ceea ce ni s-a intamplat si sa extragem lectia.

Cel mai mare BENEFICIU in urma aplicarii legii momentelor de reflectie este ca iti permite sa TE ASIGURI CA ESTI PE DRUMUL CEL BUN. La ce iti ajuta sa mergi mai repede daca te duci in directia gresita? Dimpotriva, trebuie sa te opresti, sa reflectezi si sa iti schimb directia. Pana sa aplic legea aceasta in viata mea, fugeam fara oprire crezand ca asa voi obtine ceea ce imi doream, fara sa realizez ca fugeam in directia gresita. Cum as putea sa obtin ceea ce vreau daca ma zbat in directia gresita?

Cand te opresti si reflectezi la propriile experiente vei putea implementa schimbari si vei putea sa faci ajustarile necesare.

Un alt beneficiu de care te vei bucura este ca momentele de reflectie iti TRANSFORMA EXPERIENTA IN PERSPECTIVA. Iti vei imbogatii modul de gandire. Momentele de reflectie iti permit sa analizezi experientele proprii si sa le privesti si din alte perspective. Ceea ce parea catastrofal dintr-o data capata o alta lumina.

In emailul anterior ti-am lansat o provocare. E vorba despre un exercitiu pe care eu il folosesc pentru a aplica aceasta lege in viata mea.

Iata despre ce este vorba:  

La finalul fiecarei zile ia-ti timp sa te gandesti la CUM AI TRAIT ZIUA DE AZI.

Si raspunde la urmatoarele 3 intrebari:

1. Ce am facut bine astazi?

2. Ce am facut gresit astazi si cum pot sa imbunatatesc?

3. Spre ce ma indrept in viata ca urmare a acestor activitati de azi?

Acest exercitiu poti sa il transformi intr-un obicei zilnic. Te va ajuta sa progresezi considerabil in directia dorita de tine.


CÂND TE GÂNDEȘTI LA VIITOR