SUCCESUL NU POATE FI URMARIT, EL TREBUIE SA URMEZE

Uite aici un paragraf dintr-o carte care face parte din acele cateva carti care m-au ajutat sa inteleg sensul vietii mele.

„Nu tintiti spre succes, caci cu cat mai mult il doriti si cu cat faceti din el un scop, cu atat mai mult il veti rata. Caci succesul, asemenea fericirii, nu poate fi urmarit; el trebuie sa urmeze, si chiar numai asa se si intampla, ca un efect secundar neintentionat, din acea dedicare a omului fata de o cauza mai mare decat el insusi, sau ca un produs secundar al daruirii de sine catre o alta persoana. Fericirea trebuie sa vina de la sine – si faptul acesta este valabil si pentru succes: trebuie sa il lasi sa se produca tocmai nepurtandu-i de grija. Vreau sa ascultati ce anume va porunceste constiinta sa faceti si sa duceti la bun sfarsit lucrul acela, pe cat de bine va sta in putinta. Atunci veti apuca ziua cand veti vedea ca, pe termen lung – repet: pe termen lung!-, succesul va va urma tocmai pentru ca ati uitat sa va ganditi la el.” (Viktor Frankl – Omul in cautarea sensului vietii)

👀 Am citit si recitit acest pasaj de cateva ori. Si din cand in cand revin si il citesc din nou. De fiecare data gasesc o profunzime puternica si o esenta cat in cateva carti puse impreuna. 

Doresc sa impartasesc cu voi cateva idei pe care eu le-am extras din acest pasaj si care pentru mine sunt niste principii fundamentale. 

1. Succesul nu este scopul in sine pentru ceea ce fac, ci este un rezultat secundar al dedicarii mele pentru a-mi realiza scopul si menirea pe acest pamant. Nivelul succesului este direct proportional cu nivelul dedicarii mele.😮 Daca vreau sa am un succes mai mare (“efect secundar”) trebuie sa lucrez la intensitatea dedicarii mele fata de scopul si menirea mea (“o cauza mai mare decat mine insumi”). 

2. Chemarea si misiunea mea vin de la Dumnezeu si sunt pentru folosul celorlalti. Mi-am gasit misiunea mea, cand am cautat in interiorul meu (“asculta ce anume iti porunceste constiinta sa faci”).

3. Perseverenta este cheia („du la bun sfarsit lucrul acela“). Am observat ca de cele mai multe ori atunci cand intampin obstacole in realizarea misiunii mele, prima reactie este de a renunta si de a ma intoarce in zona de confort, care este ceva familiar si cu care deja m-am obisnuit, dar care nu imi place deloc. M-am uitat la cei care reusesc si am descoperit ca ei urmeaza un model de reusita foarte simplu: de fiecare data mai fac doar inca un pas in plus. Stii, eu sunt convinsa ca fiecare dintre noi poate sa aplice acest model al reusitei. 😉

4. Dezvoltarea personala este cea care ma ajuta sa fac lucrurile “pe cat de bine imi sta in putinta”. Am luat decizia ca nu vreau sa ma “scald” in mediocritate si pentru asta investitia in propria persoana este cea mai buna solutie si este o prioritate in viata mea. Nu imi pot imagina ca traiesc viata fara a gestiona zilnic aceasta decizie. 👍

5. Indiferent de ceea ce vreau sa realizez, trebuie sa tin cont de legea procesului (“pe termen lung”). Realizarile mari au nevoie de timp si nu se obtin intr-o zi, ci zilnic.

Sper ca aceste ganduri sa te inspire. Pe viitor, doresc sa impartasesc cu tine mai mult din calatoria si experienta mea si sa iti vorbesc despre ceea ce mie mi-a schimbat viata si m-a pus pe directia visului meu.


CUM ADICA DOAR ASTA