VIATA E UN JOC LUNG

”Nu am nici o indoiala ca exista mai multe moduri de a fi un INVINGATOR, dar exista un singur mod de a fi INVINS, si acela presupune sa ai un esec si sa nu vezi dincolo de acel esec.” (atribuit lui Kyle Rote Jr.)

Sa te intreb daca ai experimetat macar un esec in viata ta, cred ca ar fi o intrebare retorica. Nu-i asa ca daca avem ceva in comun, cu siguranta faptul ca am avut parte de experiente mai putin placute ne leaga impreuna. Nu ni le plac dar sunt necesare. Dar asta nu acceptam decat dupa ce am trecut de ele. Cand suntem in mijlocul lor ne este greu sa gasim rostul pentru care trebuie sa trecem prin asa ceva. 

Iata un adevar pe care eu l-am invatat si de cand imi ghidez viata dupa el, totul s-a schimbat pentru mine. Esecul sau situatiile neplacute sunt mijlocul prin care invat cele mai importante si folositoare lectii de viata. Acum, daca ti-ai trece printr-o retrospectiva intreaga ta experienta de viata, cele mai valoroase lectii de viata le-ai luat din situatiile cand totul a fost bine, sau din acele situatii provocatoare care ti-au dat batai de cap? 

Experientele mai putin placute sunt mijlocul cel mai bun prin care noi suntem provocati sa crestem. Si stiu ca e dureros, dar procesul de crestere implica durere. Gandeste-te la un bebelus si la durerile cresterii prin care trebuie sa treaca: in prima etapa dureri de burtica, cum scapa de astea apar durerile cresterii dintilor, apoi durerile de oase, ca mai apoi sa revina la durerile pierderii dintilor pentru a primi altii de o calitate superioara, Durerile cresterii…

Cand nu reusim sa vedem SENSUL dincolo de un esec sau o suferinta prin care trecem, sau de o victorie, cred ca ne este foarte usor sa pierdem vederea de ansamblu asupra vietii si sa ne descurajam. 

Consideram prea adesea ca o singura victorie reprezinta linia de sosire si ca un singur esec e definitiv. Adevarul este ca viata e un joc lung. Ceea ce trebuie sa facem este sa ne pastram perspectiva corecta. 

Nimic nu aduce mai multa anxietate ca incercarea de a controla ceva ce nu poti controla. Sunt situatii si circumstante pe care nu le putem controla. Ce putem insa controla este atitudinea si perspectiva noastra asupra respectivelor situatii. Conflictul interior, anxietatea, stresul si toate emotiile disfunctionale apar din faptul ca noi incercam sa controlam ceea ce nu e in controlul nostru. 

In controlul nostru este modul in care gandim despre ceea ce ni se intampla. Putem alege sa nu ne concentram asupra experientelor negative, ci sa ne concentram asurpa lucrurilor si lectiilor pe care le putem invata din acele experiente. Diferenta o face alegerea modului in care vrem sa gandim!

Ce mentalitate predomina in cazul tau? Una rigida? Sau una flexibila? Ce mentalitate ti-ai dori sa te caracterizeze?

Mentalitatea flexibilă îți permite să te schimbi. Insa nu indică si cat va dura schimbarea. Procesul in sine iti va aduce transformarea. Transformarea nu se intampla din cauza unor lucruri exterioare. Se intampla din interior. Rezultatul va fi ca vei deveni mai mare pe interior decat la exterior. Parearea mea este ca e mai bine sa devii decat doar sa fii.

Vestea buna pe care o am pentru tine este ca poti alege sa te concentrezi sa iti dezvolti acel tip de mentalitate pe care o doresti si care sa fie un aliat pentru tine care sa te ajute sa schimbi lucrurile in favoarea ta indiferent de perioada prin care treci.  

CALL TO ACTION:

Iti recomand sa iti iei putin timp pentru tine. Poate fi chiar acum sau gaseste un moment oportun pana se incheie ziua de azi. Nu amana! Viata e un joc lung si secretul succesului jocului consta in mentalitatea ta.

Iata ce iti propun sa faci. Ia o foaie si un pix si scrie pornind de la aceste doua intrebari:

Cine vrei să fii si ce efort ești dispus sa faci ca sa obții schimbarea pe care o dorești?

Cine poti deveni lucrand la schimbarile care iti dezvolta mentalitatea de invingator?

Urmatorul pas: incepe sa faci acei pasi mici inspre schimbarea pe care o doresti. 

Cred in tine ca poti sa faci asta.
DE CE SA STII DE CE-UL?